Sambal udang petai

Sambal Udang Petai

BAHAN-BAHAN
15-20 ekor udang
1/2 bawang merah dihiris nipis
Petai
Sos cili
Sos tomato
3 sudu gula
Secubit garam
1 brg serai diketuk


Bahan A (blend)
10 cili kering
1 inci belacan (boleh guna udang kering klu xsuke belacan)

Bahan B (ditumbuk)
3 ulas bawang putih
6 biji bawang merah kecil (1 biji bawang merah besar)


Cara membuat
1) Tumiskan bahan B sehingga naik bau
2) Masukkan bahan A dan serai. Tumis sehingga sebati
3) Masukkan sos cili dan tomato mengikit citarasa (2 sudu besar setiap satu), gula dan garam
4) Tumis sehingga pecah minyak
5) Masukkan udang dan bawang. Udang perlu berubah warna merah baru masuk petai
6) Kacau dan tutup api

Comments

Popular Posts