Resipi Sos Tartar
Hari ini, memanjang tengok orang masak western kat astro.. Ini yang membuat aura memasak western datang semula.. Bukannye terer sangat, tapi adalah ilmu didada.. hihi.. Ingat tak bila first time makan makanan ala-ala western? Fast food xmo masuk dlm list ya... Alaa, mcm lamb chop ke, chicken chop ke.. Atau spaghetti dan seangkatan dengannya.. Kalau saya, first time merase (lamb chop~~~) sewaktu tingkatan 5.. Itu pun makayah belanje makan kat restoren Sharifah di Bangi (ade sesiapa pernah makan? best woo).. Dan lepas tu, xyah cite.. mmg cube masak sendiri.. So. kali ini saya mahu kongsikan resipi Sos Tartar pada semua western foodiee..
Lagi-lagi peminat Fish N Chip... Saya pernah makan disatu kedai makan, Sos Tartar yang disediakan bersama Fish N Chip sangat sedikit.. Makan pun tak puas hati.. Jadi sy ilhamkan resipi ini untuk sesiapa yang senasib seperti saya =)
Sos Tartar (sumber: Google)
Lagi-lagi peminat Fish N Chip... Saya pernah makan disatu kedai makan, Sos Tartar yang disediakan bersama Fish N Chip sangat sedikit.. Makan pun tak puas hati.. Jadi sy ilhamkan resipi ini untuk sesiapa yang senasib seperti saya =)
Permulaan untuk koleksi resipi western saya.. hihihi.. Senang je nak buat, asalkan bahan-bahan semuanya tersedia... Jom.. Rollingggg~~
BAHAN-BAHAN
- 2 biji timun jeruk (1 biji pun dah cukup.. Saya letak lebih sebab suka rasa chuncky timun jeruk tu.. boleh cari kat mydin-dijamin halal)
- 3 ulas bawang putih (tak nak letak pon takpe- saya letak untuk tambahkan lagi perasa dan pedas)
- 1 sudu besar perahan lemon (nak letak banyak sikit pun takpe, mengikut citarasa)
- 5 sudu besar mayonnis
- 2 sudu kecil lada hitam
- Secubit garam
CARA MEMBUAT
- Cincang timun jeruk dan bawang putih dengan halus
- Campurkan bahan yang dicincang kedalam mayonnis
- Sebelum gaul, tambahkan air perahan lemon, lada hitam dan secubit garam kedalam campuran mayonnis
- Dan gaul sehingga rata
- Siap~~ Boleh simpan dalam bekas dan diletakkan didalam fridge sementara menunggu untuk dimakan=)
Bawang putih & timun jeruk dicincang halus
Campuran sos tartar
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sos Tartar ini sedap dimakan bersama salmon grilled. fillet fish dan menjadi sos untuk tortilla ayam dan daging.. Resipi saya sediakan ini sangat simple untuk dibuat.. Apa lagi~~~
SELAMAT MENCUBA=)




Comments
Post a Comment