Rendang Kuning
Terngiyang-ngiyang kesedapan rendang kuning MIL di hari raya tempoh hari.. Kebetulan hari ini, suami bawa balik ayam kampung dari rumah MIL.. Jadi bleh try masak rendang kuning.. Lgpun, rendang kuning ni salah satu favourite my hubby tau.. So, hari ini saya buat untuk kami berdua berbuka puasa 6.. Respon suami, menjilat jari.. hihi.. tandanya sedapla tu😉😉.. Dia minta saya savekan resipi rendang kuning yang saya buat hari ini, so next time senang nak refer.. Saya lagi suka abadikan resipi ni kat blog.. Senang..
So, sesiapa nak resipi ni, copy je..
RENDANG KUNING
2-4 orang makan
BAHAN UTAMA
1 ekor ayam kampung (dipotong kecil)
1 santan kotak
2 helai daun kunyit (dipotong halus)
4 sudu besar kerisik (bancuh dengan air atau kuah rendang td, letak 2 sudu dulu untuk mendaptkan kepekatan kuah mengikut selera anda)
BAHAN BLEND
10 bawang merah kecil
5 ulas bawang putih
30 biji cili api (kalau guna cili kampung, boleh kurgkan bil.. tkt pedas sgt)
1 inci kunyit
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai bersize kecil (kalau ada yang gemuk2 besar, ambil 1 batang je)
**Semua bahan dipotong kecil, supaya mudah diblend halus
BAHAN REMPAH
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
**Campurkan semua bahan, dan jadikan pes
CARA MEMBUATNYA
1) Masukkan ayam yang telah dibersihkan kedalam kuali dan masak dengan api sederhana kuat..
2) Gaulkan ayam supaya setiap bahagian masak sehingga air keluar dari ayam
3) Biarkan seketika sehingga air pada ayam sedikit kering (masih berkuah tau, jangan biarkan air ayam banyak sgt sampai tenggelamkan ayam-jadi sup nnt)
4) Kemudian, masukkan bahan blend dan rempah. Gaul supaya bahan2 tadi sebati.
5) Biarkan seketika sehingga isi atau kulit kaki ayam lerai dan kecut
6) Kemudian masukkan daun kunyit dan gaul sebati
7) Masukkan santan dan gaul supaya tidak pecah minyak
8) Baru masukkan kerisik sedikit demi sedikit dan sentiasa gaul. Bila kuah dah pekat, baru stop tambah kerisik
9) Perisakan rendang dengan garam dan gula secukup rasa
SIAP!! Boleh try, konfem jilat jari tau.. Resipi rendang kuning ni sama macam resipi mak saya, tapi mak letak cili kering kat bahan blend.. Style orang minang kate mak.. N kerisik pun mak letak banyak.. Memang pekat betul, sedap makan dengan lemang..

Comments
Post a Comment